HTML

Építkezel? Hülye-e vagy?

Hogyan ne építsünk, korszerűsítsünk, vagy felújítsunk, hacsak nem akarjuk a diliház forgalmát fellendíteni!

Friss topikok

  • dugulas11: Hát igen ismerős a történet! Mi csak kisebb felújításba fogtunk bele, de itt is kiderültek közben ... (2010.03.14. 08:10)
  • snack: Hello. Valaki meg tudná nekem mondani , hogy mi a különbség a Porotherm HS 44-es és a Eurotherm HS... (2008.02.27. 13:24)

Linkblog

Archívum

2008.01.16. 14:20 egymilliopicikrisztus

Hoppá, már megint elkanyarodtunk! Nos a pénz.

Ha már tudjuk, hogy mekkora épületet szeretnénk, nagyjából tisztába vagyunk azzal is, hogy milyen funkcióknak kell, hogy megfeleljen az általános alapfunkciókon kívül, akkor most egy egyszerű szorzás következik. Négyzetméterek száma szorozva az átlagos egy négyzetméterre eső bekerülési költség, és voilá, megvan a várva várt eredmény, azaz sokmillió. Ne higgyünk a szemünknek, akár keveselljük, akár sokalljuk. Már az általános iskola első osztályában is azt sulykolta belém számtantanárom, hogy mindig minden eredményt ellenőriznünk kell! Itt sincs ez másképp. Ennek legegyszerűbb módja, hogy összehasonlítjuk a már megépült épületek tulajdonosainak adataival. Ne legyünk mimózák, nyugodtan keressük fel leendő szomszédainkat, kiknek háza kívülről méreteiben és kinézetében megnyerte tetszésünket, valamint vélhetően a közelmúltban épült, és kérdezzünk rá nyugodtan, mennyibe is került nekik az egész épület, tokkal vonóval. Feltétlen dicsérjük meg előtte a ház szépségét, ez megindítja a nyelveket, jobb esetben még egy kis házipálinkával is megkínálnak. Nagyon sok fontos információhoz lehet jutni egy kedves leendő szomszéd által, ráadásul meg fogsz lepődni kedves olvasóm, azt állítom, hogy egy jó szomszéd  több százezer forint anyagi előnyt is hozhat a számodra. Olyan befektetés a jószomszédi viszony, amely néha komoly kiadásoktól mentesít, akár rövid, akár hosszútávon. Igaz, hogy ennek az ellenkezője is igaz, ha rosszban vagy a szomszéddal, kösd fel a gatyád, vegyél egy Arany kötetet és olvasd el a Fülemüle füttyéről szóló részt.

Senki se gondolja, hogy az előbbi szorzás és a szomszéd beszámolója után, most már pontos képünk lesz a várható költségekről, de kiindulási pontnak mindenképp megfelelő. Persze, ha toronyházat akarunk építeni, vagy netán egy barokk kastély az álmunk, akkor az előzőek semmire se jók, ekkor rögtön azzal kell kezdenünk, hogy keresünk a feladatra egy hozzáértő szakembert, aki jó pénzért mindez munkát leveszi a vállunkról. Azt kérded, tisztelt olvasó, hogy ez már megint olyan többletköltség ami nehezíti tárcád? Igen az. De ha tényleg valami különlegeset és egyedit akarsz, akkor megéri. Hogy miért, arra még rátérünk később.

Térjünk vissza szorzásunk végeredményéhez, azaz legyen ez a pont az, mint kezdő táncosnak a kályha. Ha látszólag megvan a fedezeted, és a tetőfedő kifizetéséhez vélhetően nem kell a Margó nénitől nászajándékba kapott  ezüstöt sem eladni miatta, akkor nincs akadálya, hogy kerítsünk egy tervezőt, aki álmainkat rajzban is manifesztálja. Viszont, ha úgy tűnik, hogy kevés a pénzed, akkor vagy mondjál le az egészről, vagy egy részéről, esetleg elégedj meg szerényebb berendezési tárgyakkal, vagy vegyél fel kölcsönt. Manapság a hitelintézetek sorba állnak, hogy teletömjék a zsebedet annyi pénzzel, amennyi csak kell, sőt az államtól is kapsz, kaphatsz mindenféle segélyt, hitelt, támogatást. Érdemes ezekre, vagyis ezek megismerésére több napot áldozni, és nem beleugrani a legközelebbi bank ajánlatába, akármilyen csábító is. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a hitelek hosszú távúak, tíz-húszéves futamidővel rendelkeznek, tehát aki igénybe akarja venni, annak jól meg kell rágnia a döntését, mert sokan azt se tudják, holnap nem szűnik-e meg munkahelyük, lesz-e elég keresetük a visszafizetésekre. Ajánlom, hogy mindenki, mielőtt bármit is aláír egy banki szerződésben, vegyen egy nagyítót és alaposan olvassa el az apró betűs részeket is, mert általában ott vannak azok a csapdák, amikbe az óvatlan polgár beleesik. Egy későbbi perben, pedig nem működik, hogy add vissza a babaruhát, azon szerződések úgy vannak megfogalmazva, hogy neked kedves leendő adós annyi esélyed van a per megnyerésére, mint bantu harcosnak az északi sí vébén. Nem fogom itt részletezni, hogy szerintem melyik bank melyik ajánlata a legkedvezőbb, egyrészt mert egyikkel se vagyok szerződve, hogy reklámozzam, másodszor meg azért, mert ezen ajánlatok, mint az adótörvények minden évben változnak, ami ma igaz, holnap elavult. Ugyanez igaz az állami kedvezményekre és támogatásokra is, olyan gyakran változnak, mint az aktuális kormány, sőt, néha még sűrűbben, ebben a szektorban sem erény a stabilitás és kiszámolhatóság, nem is csoda, hogy bármilyen is a rendszer, az állampolgárok egy dologban mindig megegyeznek: szidni kell őket. Persze ebben is, mint másban is mindig vannak győztesek és vesztesek akik jól járnak és akik nem, mindenesetre fura, hogy én eddig csak vesztesekkel találkoztam. Mindenesetre nem mellékes összegek ezek a támogatások, szóval mielőtt belefognál bármibe is járj utána mekkora összegre vagy jogosult, és hogyan tudod azt igénybe venni.

Itt, most tartsunk egy kis szünetet, hogy legyen időd, és energiád felmérni a lehetőségeket hitelfronton.

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés építés

A bejegyzés trackback címe:

https://belerokkansz.blog.hu/api/trackback/id/tr20299638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása